Entertainment

3Novices : Priyadarshan’s Sila Samayangalil gearing up for Netflix release on May 1st

Director Priyadarshan’s Sila Samayangalil, which has toured several film festivals across the world, is gearing up for direct Netflix release on May 1st.

This is the 10th festival selection for veteran director Priyadarshan’s gripping story on a group of people nervously awaiting the results of their HIV/AIDS tests at a medical lab in urban Chennai. “Sila Samayangalil” has music composed by Isaignani Illaiyaraaja and stars Prakash Raj, Ashok Selvan, and Sriya Reddy in lead roles.

Share

The post Priyadarshan’s Sila Samayangalil gearing up for Netflix release on May 1st appeared first on Only Kollywood.

https://ift.tt/2vRPAvNTwitter 3Novices Chennai

Advertisements
Standard
News

3Novices: Engine of Chennai-bound Pallavan Express derails at Tiruchirappalli, no casualties

The engine of the Karaikudi-Chennai Egmore Pallavan Express derailed in Tiruchirappalli on April 25, Southern Railway officials said. No injury was

April 25, 2018 at 12:04PM #3Novices #News #OnlineMedia #Chennai Twitter 3Novices Chennai

Standard
Design

#3Novices: Mayice Studio creates sculptural lamp from undulating glass tube

Madrid-based Mayice Studio created this sculptural lamp using a single piece of curving glass, as a study into how light travels through concave and convex forms.

Measuring at over a metre long, the Filamento light was debuted at Spazio Rossana Orlandi during this year’s Milan design week.

Mayice Studio creates sculptural lamp from curving glass tube

Mayice Studio formed the lamp from one long tube of glass and one filament, which creates a laser-like effect when lit up in a dark room.

When the light is off, its undulating glass design allows the light to stand alone as an ornamental centrepiece.

Mayice Studio creates sculptural lamp from curving glass tube

“When illuminated, its form and matter disappear, giving way to a filament of light as a result of the study of its geometry,” explained the duo.

“The propagation of particles called photons becomes a visible and linear form of energy. It serves as a study of how light travels through concave and convex glass,” they added.

Mayice Studio creates sculptural lamp from curving glass tube

The light was designed as a modular system. Each of the 1.26-metre-long lights can be attached to one another. The studio attached four Filamento pieces together to form a five-metre-long installation for Spazio Rossana Orlandi.

The installation was displayed in the gallery’s basement during the design festival, which came to an end on Sunday, 22 April 2018.

The original metre-long light was hung in Rossana Orlandi’s restaurant on Vía Matteo Bandello 14 in Milan.

The designers told Dezeen that they spent a lot of time researching and experimenting with different light rays, intensities and glass forms to create the effect of a “filament of light”.

Mayice Studio creates sculptural lamp from curving glass tube

They designed and manufactured a special bulb that utilises LED technology to make the lights dimmable. According to the duo, users can control the intensity of light from their smartphone.

The lamp is suitable for both indoor and outdoor use, and every element of it was crafted in Spain – where the designers hail from.

Mayice Studio creates sculptural lamp from curving glass tube

“We dreamt of Filamento enlightening the large table frequently used at dinners during Fuorisalone in Rossana Orlandi’s courtyard. That’s why we needed an outdoor lamp,” Mayice Studio told Dezeen. “So we found a special glass that could bear sudden changes in temperature.”

Focused on product design and architecture, Madrid-based Imanol Calderón Elósegui and Marta Alonso Yebra founded their multidisciplinary Mayice Studio in 2013.

Milan’s annual design week took place this year from 17 to 22 April, and also saw London studio Raw Edges create 30 spinning glass lamps inspired by a traditional Israeli dance.

Photography is by Pablo Gomez Ogando.

The post Mayice Studio creates sculptural lamp from undulating glass tube appeared first on Dezeen.

April 25, 2018 at 11:30AM #3Novices #News #OnlineMedia #Chennai #Design3NovicesChennai Twitter

Standard
Entertainment

3Novices : Harish Kalyan to team up with Puriyaatha Puthir director

Harish Kalyan, who is currently awaiting the release of Pyaar Prema Kadhal where he is paired opposite fellow Bigg Boss contestant Raiza Wilson, has signed a new film with director Ranjit Jeyakodi of Puriyaatha Puthir fame.

This sophomore project of Ranjit Jeyakodi with Harish Kalyan is said to be a hard-hitting romance drama. The shooting will kickstart from next month and Sam CS is to score the music.

Share

The post Harish Kalyan to team up with Puriyaatha Puthir director appeared first on Only Kollywood.

https://ift.tt/2qYl7X4Twitter 3Novices Chennai

Standard
Design

#3Novices: Sweeping staircase forms centrepiece of engineering office by Studio Ben Allen

Studio Ben Allen has inserted a spiralling plywood staircase in the centre of an office in Birmingham, England, which is designed to get workers moving.

The London architecture studio was commissioned to expand the offices of global engineering firm Cundall in a way that would improve the health and wellbeing of its workers.

Holistic Office by Studio Ben Allen

A skeletal timber staircase was pitched by Studio Ben Allen to the clients as a way of connecting the new office floor to the existing one, and to embody their idea of an active workplace.

“The helical stair [is] a central signifier that connects the newly occupied floor to the existing, intended as a visually engaging centre piece of the workplace that also promotes physical activity by its use,” architect and studio founder Ben Allen told Dezeen.

Thin plywood struts form a trestle-like structure that allows light to filter from floor to floor and creates a visual connection between both spaces in the Holistic Office.

“The structure also creates a visual moiré effect as users pass up and down the stair,” Allen added.

Holistic Office by Studio Ben Allen

All the furnishings for the office are designed to combat static working styles.

High desks allow workers to stand rather than sit, and meeting spaces promote active discussions with moveable blocks arranged in a semi-circle that allow team members to move around and sit at different levels.

Holistic Office by Studio Ben Allen

Bespoke shelving units made from solid Douglas fir also bring in natural materials and provide display areas for plants.

The shelves double as space dividers in the office, a response the architects had to “the common complaint that open-plan environments are agoraphobia inducing”.

Holistic Office by Studio Ben Allen

In the Holistic Office, a latticework of felt panels adds visual interest to the ceiling and manages the acoustics of the open-plan office.

Felt acoustic were also integrated into the wooden quiet desks to create desk spaces where employees could work in peace.

Holistic Office by Studio Ben Allen

In reception, the architects hung a piece of artwork made of all the materials used in the project arranged in pentagonal tiles.

“The innovative use of natural materials is used to reinforce the strong focus on health and wellbeing,” said Allen

Holistic Office by Studio Ben Allen

Studio Ben Allen worked closely with local fabricators to keep the materials used in the project free of volatile organic compounds, potentially harmful chemicals that can vaporise at room temperature found in certain paints and coatings.

The architects are hoping that the office will be the first WELL standard compliant project outside of London in the UK.

The office they designed for the same client in the capital was the first to gain the award, which recognises buildings that prioritise the health and wellbeing of its occupants, in Europe, and only the seventh globally.

Holistic Office by Studio Ben Allen

Curvaceous and suspended timber staircases are a popular choice for architects designing contemporary offices. For the Paris offices of LVMH French designer Ora Ït built a snaking staircase from hundreds of wooden slats, and Shanghai studio Neri&Hu added a boxy spiral staircase with meeting spaces cut into the wood for the Hong Kong headquarters of Bloomberg.

Studio Ben Allen specialises in using simple materials for striking effect.

For a residential extension in York the studio added a pair of brickwork vaults to a Victorian terraced house, and in London’s 1970s Barbican development the studio inserted plywood shapes to transform a pair of children’s’ bedrooms into a multi-level work/play area.

Photography by Quentin Lake.

The post Sweeping staircase forms centrepiece of engineering office by Studio Ben Allen appeared first on Dezeen.

April 25, 2018 at 09:30AM #3Novices #News #OnlineMedia #Chennai #Design3NovicesChennai Twitter

Standard